lekvr
2005.01.31. 07:47
Alapanyagok kivlasztsa, higinia
Ha valban vitaminoktl, svnyi anyagoktl duzzad lstrat szeretnnk tmenteni a vitaminban szegnyebb hnapokra, felttlenl gondosan vlogassunk a friss, mg nem teljesen rett, de ugyanakkor kifogstalan minsg gymlcsk s zldsgek kztt.
Taln tl misztikusnak tnik kln kihangslyozni, mennyire fontos az lelmiszerek tiszttsa, alapos s tbbszri mossa, ztatsa, csepegtetse, a trolvegek ferttlentse, szrtsa, ugyanakkor mindannyian tapasztaltuk mr, nha hamarabb megromlott egy-kt veg eltett finomsg. Ilyenkor sajnos a magunk krn tapasztaljuk mindezen elkszletek fontossgt, mivel tbbrai munknk s rtkes lelmiszereink mehetnek krba egy kis figyelmetlensg, hanyagsg hatsra. Brmilyen kicsi baktrium, piszok vagy akr nhny boholy a konyharuhrl belekerlve vegeinkbe (ezrt nem szabad a befttes vegeket kitrlni) vgzetes "puszttst" vgezhet.
A tartsts kulcskrdse: hasznljunk-e tartstszert, s milyen mennyisgben?
Aki elengedhetetlennek tartja a mestersges tartstszerek alkalmazst, nyugodt szvvel mondhatjuk: a korszer ksztmnyekbl (szorbinsav s si, valamint a kn-dioxid szrmazkok) ha kis mennyisgeket alkalmazunk, s nem vagyunk allergisok eme anyagokra, semmilyen gondra nem kell szmtanunk. Ugyanakkor sokkal szvesebben alkalmazom magam is a termszetes eljrsokat, s szvesebben vsrolom azokat a termkeket is, melyek egyltaln nem vagy csak csekly mennyisget tartalmaznak mestersges tartstszerekbl. A termszetes mdszerek kz tartozik a fzelkflk s savanysgok tetejre nttt tolaj, a nagyobb mennyisgben hozzadott s, a gymlcsk esetben a cukor, mz mint termszetes konzervlszer, vagy kis mennyisgben az alkohol (rum, tiszta szeszek). A konyhatechnolgiai eljrsok kzl a gzls, dunsztols.
|