srgabarckdzsem
2005.01.31. 07:52
Srgabarackdzsem
J rett, de mg p kajszibarackot vesznk hozz, megmossuk, kettvgjuk, kimagvaljuk, majd a hjrl a legkisebb srlst, barna foltot is levgjuk, eltvoltjuk. Megmrjk, befzlbasba ntjk, s minden kil barackra 40 dkg kristlycukrot szrva msnapig llni hagyjuk. Utna az aljt flhevtjk, s fzni kezdjk. A forrstl szmtva kb. 20 percig hagyjuk a tzn. Akkor j, ha a habjt mr elftte, de a dzsem szne mg szp vilgossrga. Ha sok barackot fznk, akkor inkbb kisebb adagokban - 4-5 kilnyit egyszerre, - ksztsk, mert klnben megbarnul, azaz karamellizldik. Vgl a tzrl lehzva csipetnyi tartstszert kevernk bele, s vegekbe tltve, lektzve szrazgzben hagyjuk kihlni. Tbb a munknk vele, de kevesebb - kilnkn 30-35 dkg - cukor kell hozz, ha a barackot meghmozzuk. Ilyenkor a gymlcst egy pillanatra forr vzbe mrtjuk, s a hjt egy mozdulattal lehzhatjuk rla.
|