rumos tl
2005.01.31. 08:01
Rumos tl
Befzs helyett cukorral, s alkohollal is tartsthatjuk gymlcseinket, amelyek vendgek szmra klnleges finomsg, tortba, stemnyekbe kivl, betegek szmra tvgyhoz.
Tbb fle gymlcst, amilyen ppen rik, nagy 5 literes vegekbe rakjuk. Legalulra szamct rakunk, megszrjuk cukorral, majd lentjk rummal. Azutn, amikor mr berett a cseresznye, akkor azzal kiegsztjk stb. Alma s krte kivtelvel brmilyen gymlcst hasznlhatunk. A nagyobb mret gymlcsket (barack, szilva) felvagdossuk, kimagozzuk.
1 kg gymlcshz ltalban 1 kg cukrot, s 0,25 vagy 0,5 liter rumot szmtsunk. Amikor beletesszk az ppen r gymlcst, akkor fedvel, vagy pergamennel lektjk, s hvs helyen tartjuk, amg a kvetkez gymlcsfle berik. Ha megtelt az edny, akkor fakanllal megkavarjuk, s tovbbra is hvsn troljuk.
Rum helyett rizsplinkt, tiszta alkoholt is hasznlhatunk, de ms - zestett alkohollal - ne prblkozzunk, mert elrontja a gymlcsk zt. A sokfle pomps illat s z sszevegylse olyan nagyszer, hogy krptol azrt, hogy az als rtegben nyugv szamca esetleg sszetrik.
|